آیا منظورتان از اصول عملی اسلام همان نمازهایی است که مسلمانان باید بخوانند؟ من یک بار این نماز را تجربه کرده ام. احساس زیبایی به من دست داد.
نماز فقط یکی از آن اصول است. به طور کلی ده اصل عملی یا فرع دینی وجود دارد که یک مسلمان باید در رفتارهای عملی زندگی خود آن را انجام بدهد:
? - نماز: عبادتی معین با دستوراتی خاص برای پرستش خدا.
? - روزه: عبادتی که بر اساس آن از اول طلوع سپیده صبح تا غروب آفتاب به نیت پرستش خداوند از خوردن و آشامیدن پرهیز می شود.
? - خمس: نوعی از مالیات اسلامی برای توزیع عادلانه ثروت و تقویت مالی حکومت اسلامی.
? - زکات: از واجبات مالی اسلام ( مختص گندم، جو، خرما، کشمش، طلا، نقره، شتر، گاو و گوسفند) که نفع آن به فقیران و قشر کم درامد جامعه می رسد.
? - حج: یکی از آیین های اسلامی که در شهر مکه در کشور عربستان با مناسک و آداب خاصی و بسیار جذابی برگزار می شود. هر سال مسیحیان زیادی برای مشاهده این آیین به عربستان سفر می کنند.
? - جهاد: دکترین جهاد به مفهوم جنگیدن در راه خدا به دستور پیامبر و امام یا جانشین آنان، یکی از اموزه های اسلام است که علیه آن تبلیغات منفی بسیاری شده است. در اسلام بر خلاف مسیحیت اگر کسی به گونه چپ شما سیلی زد ، نباید گونه راست را جلو بیاورید، بلکه باید در عین مهربانی با ظلم او مقابله کنید.
? - امر به معروف: دستور به خوبی ها و نیکی ها. در اصطلاح یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام آنچه به باور مسلمانان خوب در نظر گرفته میشود.
? - نهی از منکر: بازداشتن از بدی ها و زشتی ها. در اصطلاح یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام ندادن آنچه به باور مسلمانان بد در نظر گرفته میشود.
? - تولی : دوستی با دوستان خدا و در اصطلاح به معنای دوستی اهل بیت و محبت آنها را در دل داشتن است.
?? - تبری: دشمنی با دشمنان خدا و در اصطلاح به معنای بیزاری جستن از دشمنان خداوند و اهل بیت پیامبر می باشد.
در اسلام برخی اصول عملی وجود دارد که به آن ها احکام شرعی ، فروع دین و شریعت و تکلیف نیز گفته می شود. تکلیف یا فروع دین در حقیقت ، فرمان های خداوند به بندگان است. به طور کلی ، احکام شرعی به پنج بخش تقسیم می شود:
واجب: عملی که انجام دادنش لازم است و اگر مسلمانی انجام ندهد مورد سرزنش خداوند قرار می گیرد. مانند روزه در ماه رمضان.
حرام:عملى است که ترک آن لازم و انجامش موجب خشم خداوند می شود و مجازات خدا را در پی دارد مانند دروغ.
مستحب: عملی که انجام دادنش بهتر است و خداوند از انجام آن خوشحال می شود اما از ترک آن ناراحت نمی شود.
مکروه: عملی که که اگر انجام شود خداوند ناراحت می شود ولی نه به اندازه ای که مجازات داشته باشد. به عبارت دیگر عملی که بهتر است انجام نشود.
مباح: عملی که انجام دادن یا ندادن آن هیچ تفاوتی ندارد و در هر دو صورت جایز است.
دو نکته :
?/ اگر کسی تکلیف واجبی را انجام ندهد یا تکلیف حرامی را ترک نکند ، گناه کرده است . چنین شخصی هر چند ممکن است مورد غضب خداوند قرار گیرد ولی اگر توبه کند ، خداوند گناه وی را از نامه عملش پاک می کند و به جای آن ثواب و پاداش می نویسد.
?/ در اسلام ناب و مذهب شیعه ، در اصول اعتقادی و ایمانی ، تقلید جایز نیست و انسان باید با فکر و عقل خود به نتیجه برسد ، اما در اصول عملی و احکام شرعی باید از متخصصین احکام که مرجع تقلید نامیده می شوند ، تقلید کند.
بحث و نظر : اینجا